Over de Beach Challenge

De Beach Challenge is de oudste cross triathlon van Nederland. Het is allerminst een eenvoudige, rechttoe-rechtaan triathlon, maar echt eentje ‘zoals het hoort’: een individuele, soms pittige strijd tegen de elementen en jezelf. En een fantastisch mooie, met een schitterend ruig natuurparcours. Niet voor niks schreef de Haagse Courant na afloop van de eerste editie in 1998 “Dit is pas een triathlon!”

Het evenement is uitgegroeid tot een laagdrempelig sportief strandfestival met activiteiten voor jong en oud. Ook de Beach Run hardloopwedstrijd is inmiddels breed bekend en goed bezocht. Het hoofdonderdeel is nog altijd de triathlon, die ieder jaar weer nieuwe uitdagingen kent door de veranderingen in het natuurlijke speelveld van zee, strand en duinen.

Zwemmen
Het eerste onderdeel in deze off-road uitdaging is een stuk zwemmen in de Noordzee, met de start vanaf het strand. De wedstrijdserie zwemt een lang stuk in de Noordzee langs uitgezette boeien. De recreatieve startseries zwemmen een kleiner rondje. Zeestroming en soms forse golfslag vormen bij dit onderdeel de grote tegenstanders.

MTB
Na het zwemmen volgen lange en zware kilometers mountainbiken op een volledig cross parcours: door de duinen en over paardenpaden. Tijdens het fietsen is er de altijd aanwezige zeewind en het mulle zand.

Run
Na deze twee zware onderdelen is het nog niet over. Als afsluiting wacht nog een aantal kilometers hardlopen, waarbij het parcours de deelnemers over het strand en door de duinen leidt naar de verlossende finish. Naast de duinpaden met hoogteverschil en het harde zand langs de vloedlijn krijgen deelnemers ook nog eens volop mul zand en op- en afgangen tussen de duinen en het strand voor hun kiezen.

Voor meer informatie over de Stichting Beach Challenge kijk op organisatie.